LiquidObject

FreeNAS and renaming ZFS datasets

While not a feature of FreeNAS at least as of version 8.3 you can actually rename your ZFS datasets. The rename command is feature of ZFS and can be accomplished through the shell.

First, use: zfs list

[root@NAS-1] /mnt/RaidZ# zfs list
NAME                  USED  AVAIL  REFER  MOUNTPOINT
RaidZ                 306G  2.36T  53.3K  /mnt/RaidZ
RaidZ/Backups        8.19G  91.8G  8.19G  /mnt/RaidZ/Backups
RaidZ/Test_gzip6  17.4G  32.6G  17.4G  /mnt/RaidZ/Test_gzip6
RaidZ/Photos            5G  20.0G  40.0K  /mnt/RaidZ/Photos
RaidZ/Transfer       3.70G  46.3G  3.70G  /mnt/RaidZ/Transfer

 

The first column generated will give you the actual name of your dataset. In my case I wanted to rename “Test_gzip6” to “Test1”

zfs rename RaidZ/Test_gzip6 RaidZ/Test1

Which results in:

[root@NAS-1] /mnt/RaidZ# zfs list
NAME                  USED  AVAIL  REFER  MOUNTPOINT
RaidZ                 306G  2.36T  53.3K  /mnt/RaidZ
RaidZ/Backups        8.19G  91.8G  8.19G  /mnt/RaidZ/Backups
RaidZ/Test1  17.4G  32.6G  17.4G  /mnt/RaidZ/Test1
RaidZ/Photos            5G  20.0G  40.0K  /mnt/RaidZ/Photos
RaidZ/Transfer       3.70G  46.3G  3.70G  /mnt/RaidZ/Transfer

Pretty straight forward, the syntaxing is the only hangup because it’s not looking for the true path in this case which was /mnt/RaidZ/Test_gzip6 but just the full dataset name.

, , ,
March 17, 2013 at 8:03 pm Comments (0)

FreeNAS 8.3 and VMware ESXi’s VMXNet3 adapter

The built-in networking support under FreeNAS 8.3 is only the e1000 adapter and while it does “work” it really lacks performance in a virtual environment. To get around this limitation we need to install VMware Tools to support more modern networking adapters. While this question is ask time and time again in the FreeNAS forums and around I never see a straight forward solution for adding the VMXNet3 adapter. So here we go.

We’ll assume you already have your VM deployed with one e1000 and one vmxnet3 adapter and we are just loading in the drivers.

 

Add Perl

Pull up the shell or connect via SSH to your FreeNAS VM

mount -urw /
cd /tmp
pkg_add -r perl -K
tar -xjf perl.tbz
cp lib/perl5/5.12.14/mach/CORE/libperl.so  /lib

(the build number will change as time goes on)

Add compat6x

pkg_add -r compat6x-amd64

Install VMware Tools

It is assumed you are installing with the default options.

Install VMware tools as normal via the "Install/Upgrade VMware tools" menu option
mkdir /mnt/cdrom
mount -t cd9660 "/dev/iso9660/VMware Tools" /mnt/cdrom
cd /tmp
tar zxpf /mnt/cdrom/vmware-freebsd-tools.tar.gz
umount /mnt/cdrom
cd vmware-tools-distrib
./vmware-install.pl
/usr/local/bin/vmware-config-tools.pl

Ignore the failed notice for the memory manager. At this point VMware Tools is installed but still needs some tweaking.

VMware tools tweaking

vi /usr/local/etc/rc.d/vmware-tools.sh
Look for: if [ "$vmdb_answer_VMHGFS_CONFED" = 'yes' ]; then    and change yes to xyes
Look for: if [ "$vmdb_answer_VMMEMCTL_CONFED" = 'yes' ]; then    and change yes to xyes
Look for: if [ "$?" -eq 0 -a "$vmdb_answer_VMXNET_CONFED" = 'yes' ]; then    and change yes to xyes
save and close vi (escape wq enter)
rm /etc/vmware-tools/not_configured
reboot

Now within the FreeNAS WUI (Web User Interface) add an additional network adapter, you’ll see vmxnet3 adapter called “vmx3f0”.

 

I’m seeing the following differences when sequential data (4GB iso) to and from a test system via SSD and Gigabit infrastructure.

e1000 Adapter

  • Read: 50 MB/sec to 59MB/sec (for first 2GB then 73 MB/sec)
  • Write: 33.0 MB/sec to 35 MB/sec

VMXNet3 Adapter

  • Read: 93MB/sec to 95MB/sec
  • Write: 29.5 MB/sec to 42.1 MB/sec

My VM configuration

  • vCPU: 3
  • Ram: 6GB
  • Drives: 4GB vmdk, 3×1.5TB virtual RDM
  • Raidz
  • NIC: e1000(management),VMXNET3(data)
  • VM Hardware Version: VMX-09

My host config

  • CPU: Dual Xeon e5320’s
  • Ram: 24GB ECC DDR2
  • Controllers: IBM M1015 (IT firmware), LSI 8308ELP
  • Drives: 2x500GB(hardware mirror), 3×1.5TB(7200.11)(FreeNAS virtual RDM’s)
  • NIC: Onboard Intel 1000pro
  • OS: ESXi 5.1 Update 1

Sorry, no VT-d on this host to pass through the M1015 which may be giving me a small amount of overhead running the virtual RDM’s.

, , , , , , ,
March 13, 2013 at 8:24 pm Comment (1)